Nyaralás terhesen – Tippek várandós utazóknak

Oszd meg másokkal is!

Babát vársz, közeleg a nyár és nem szeretnétek otthon ülni? Jó hírem van, nem is kell. Ráadásul a nyári meleget sem kell kivárni, ősszel, tavasszal és télen is számos kellemes célország közül választhattok, ahol a nyaralás várandósan is kellemes élmény.

Az első terhességem felét Kanadában töltöttük (egy kis USA-beli utazással megspékelve), a második alatt pedig egy szuper norvég autós körútra mentünk. Lakóautóval. Ezeket a helyeket érdemes mindenképp felkeresni Dél-Norvégiban egy rövidebb körút során ha családdal utaztok.

Utazás és nyaralás terhesen

Szabad terhesen utazni?

Ha komplikációktól és problémáktól mentes a terhesség, nagy valószínűséggel utazhatsz nyugodtan, de nem az árt megbeszélni az orvossal, védőnővel, ha kétségeid vannak.

A második babavárás alatt az első öt hónapban nem jutottam az otthon, rendelő és kórház hármas szentélyén messzebbre, de szerencsére utána sikerült beiktatni néhány hetet, amikor mehetünk világot látni.

Repülés terhesen

A legjobb a második trimeszterben utazni (addigra legtöbbször a reggeli rosszullét is a múlt már, és még nem kell aggódni koraszülés miatt sem.

Légitársaságonként változó, úgyhogy repülés előtt mindenképp nézz utána, általában a 7. hónapig repülhetsz. Korábban, főleg ha a pocid már nagyon gömbölyödik, nem árt, ha van nálad egy orvosi/vedőnői papír, hogy minden rendben és mikorra várható a baba (mert szemre nehéz megmondani, hogy hány hónapnál tartunk). Legtöbbször nem lesz szükség rá, de nem nagy dolog egy plusz irat, és így nem kerülsz stresszes szóváltásba, de adj isten az utatok lemondására sem kerül sor.

Hosszabb útra egy pár kompressziós zoknit mindenképp pakolj el, és sétálj sokat a repülőn.

Biztonságos terhesen átmenni a reptéri szkenneren?

Ez a kérdés merült fel bennem először, amikor tudatosult bennem, hogy még rengeteg repülőút áll előttem terhesen. Szerencsére terhesen is biztonságos a szkenner, nagyon alacsony sugárzásnak vagyunk kitéve az embrióval amikor áthaladunk rajta. 

Autós utazás terhesség alatt

Az autós utak nagy előnye, hogy akkor állsz meg, amikor szeretnél. Ez főleg a terhesség második felének szuper dolog, mivel jóval gyakrabban kell a wc-t meglátogatni, mint szeretnéd. Emlékszem, a repülőn fel és leszállásnál már alig vártam, hogy célba vehessem a mellékhelyiséget, és mindig reménykedtem, hogy nem lesz nagy sor. A benzinkutakon legalább ilyen problémáim nem adódtak. A lakóautó pedig maga volt a paradicsom. Csak parkoló kellett.

Vezethettek zötykölődős úton?

Egy enyhén buckas úton (pl nem túl sok földúton) minden probléma nélkül vezethetünk terhesség alatt is.ez egy egész testet mozgatni erő, és nem tesz kárt a magzatban, mivel nem direkt fizikai ütés.

Hova utazz, amikor babát vársz?

Te hol érzed magad a legjobban? Tengerparton pihenve? Kirándulva? Várost nézve? Első sorban ezt tartsd szem előtt a desztináció kiválasztásánál.

Másodsorban, személy szerint minél közelebb, annál jobb. Interkontinentális járatot nem hiszem, hogy ismét bevállalnék.

Miket vigyünk mindenképp magunkkal?

Repüléshez vagy hosszabb buszos és autós utakhoz érdemes magaddal vinni:

  • Kompressziós zoknit vagy harisnya (ha hosszabb ideig ülni fogunk)
  • Kulacs/üveg és sok víz
  • Kényelmes ruha – készülj fel, hogy akár 1-2 hét alatt is könnyen kicsik lehetnek a ‘rendes’ ruháid, és kelleni fog néhány babavárós ruhadarab.
  • Pocaktartó öv
  • Orvosi papír

Még több hasznos utazási kelléket várandósság idejére.

Kata - profil kép
KATA: Egy kétgyerekes anyuka vagyok és imádok a családommal utazni. A blogon szeretném megmutatni nektek, hogy miként juthattok el ezekre a csodás helyekre ti is.

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!