Horvátország gyerekkel – 10 ötlet horvát nyaraláshoz

Oszd meg másokkal is!

Horvátországba tervezitek a nyaralást, és egy kis inspircióra van szükségetek? Szeretnétek a horvát tengerparton pihenni, de az sem lenne rossz, ha lenne egy-két program helyben vagy legalább a közelben? Horvátország gyerekkel és gyerekek nélkül is fantasztikus nyaralóhely. Válogassatok kedvetekre erről a listáról!

Tartalom

Horvát nyaralás gyerekkel

Horvátországi nyaralást terveztek gyerekekkel? Szerencsére nem kell túl messzire utazni, hogy csendes és látványos tengerpartot és egy látnivalókat fedezhessetek fel a nyaralás során, bár azért a maláj tengerpartok többször elcsábítottak minket. Melyek a legkedveltebb horvátországi célpontok?

Plitvicei-tavak

plitvicei tavak horvátországban

A Plitvicei tórendszer az egyik legnépszerűbb helyszín a a Horvátországba utazók számára. A Plitvicei tavak gyerekkel is abszolút élvezhetők, a tórendszert a Fehér (Bijela rijeka) és a Fekete folyók (Crna rijeka) táplálják. A Plitvicei tavakat dolomit és mészkő hegyek ölelik körül. A látványos vízesések pedig még ma is formálják a tájat.

Szállások a Plitvicei tavaknál:

 

Zadar

A Dalmáciában fekvő Zadar történelmi óvárosa tökéletes egy kis időutazásra, ráadásul számos magyar vonatkozású érdekességet is meg tudhatunk, de a tengeri orginát és a Fórum környékét mindenképp érdemes bejárni, és végigsétálni a tengerparti sétányon is.

Szállás Zadar környékén:

Ugljan

Ugljan horvát nyaralás gyerekkel

Zadarból átkompozhatunk (de autóval is megközelíthető) Ugljan csendes szigetére, ahol apróbb strandok is idilli környezet vár ránk. Preko szigetén, ahol a komp kiköt, egy ferences kolostort is meglátogathatunk.

Szállás Ugljan szigetén:

 

Krka nemzeti park és Sibenik

Krka nemzeti park horvát nyaralás

Sibeniktől délnyugatra található a híres Krka nemzeti park, mely több vízeséséről és a hosszú kanyonjáról a leghíresebb. Ha jártatok már a Szalajka-völgyben, akkor képzeljétek el, ez nagyon hasonló, csak sokkal nagyobban!

  • Belépő árak: ápr, máj, okt: felnőtt 50 kn, gyerek 40 kn, 7 év alatt ingyenes.
  • Belépő árak: jun – szept: felnőtt 100 kn, gyerek 55 kn, 7 év alatt ingyenes.

Sibenikből érdemes még a Visovac kolostort is felkeresni (felnőtt belépő 100 kn, gyerek 70 kn, 7 év alatt ingyenes).

Szállás Sibenikben és a KRka nemzeti park környékén

Split

split unesco világörökség óvárosa

Split a horvát tengerpart legnagyobb, és Horvátország második legnagyobb városa. Ha egy helyről szeretnétek Dalmáciát bejárni – és ez talán a legegyszerűbb megoldás akkor, ha kisgyerekkel utaztok Horvátországban, Split tökéletes bázis, mivel 1-2 óra alatt nagyszerű helyekre juthattok el, és 2 hét után sem fogtok unatkozni.

Éttermek, stransok, éjszakai élet (bár ahhoz még néhány évet talán várni kell, mire a gyerekek kireppennek), bevásárlóturizmus és szuper kirándulási lehetőségek mind adottak.

Split Európa egyik legnaposabb városa a strandolni vágyók nagy örömére. A több mint 2000 éves tradícióval büszkélkedő város klímájának, látványos partvidékének és római kori műemlékeinek köszönhetően a horvátországi nyaralóhelyek között kitüntetett figyelmet érdemel. A város egyetlen hátránya, hogy egy tradícionális kikötőváros.

Splitből komppal viszonylag olcsón számos paradicsomi dalmát szigetet (pl. Brac, Korcula, Solta, Vis, Hvar) is meglátogathatunk, de autóval, busszal, vagy vonattal olyan festői városok mint Dubrovnik (bár ez 4 órás buszútra van), Trogir, Omis, vagy Makarska is elérhető. A 90 km-re lévő Krka Nemzeti Park is viszonylag közel van.

Splitből kiindulva, költség- és időhatékonyan számos más tengerpart, sziget, és történelmi város is felkereshető.

Szállásook Splitben

Primosten és Trogir

primosten: tökéletes hely egy horvát nyaraláshoz

Trogir városa 30 km-re található. Az UNESCO világörökség részét képző óvárost mindenképp érdemes felfedezni, többek között a katedrálist, és végigsétálni a látványos paloták és terek közt.

Primosten falusi hangulatú kisvárosa tökéletes célpont azoknak, akik egy nyugalmasabb nyaralásra vágynak. Az óváros egy egykori kis szabályos kör alakú szigetre épült, amit azóta földhíd köt össze a szárazfölddel. Érdemes megnézni a XV. században épült Szent György templomot, majd felkeresni a város számos strandjának egyikét. Az óvárostól északra és délre is hosszú, aprókavicsos strandok találhatóak kristálytiszta vízzel. A fenyők árnyékában hűsölve, az óváros látképben gyönyörködhetünk.

Aki az elhagyottabb, sziklás strandokat szereti, annak sem kell messzire mennie, több elhagyott kis öböl között lehet válogatni (aki a sziklás partokat keresné fel, az mindenképpen készüljön vízicipővel!). A strandokon több vízisport lehetőség közül lehet válogatni, valamint hajókirándulásokra is be lehet fizetni, vagy csónakot bérelni.

Szállás Trogirban

Korcula

Korcula óvárosa

A 47 km hosszú és 8 km széles sziget a második legnépesebb horvát sziget és a “kis Dubrovnik” nevet is viseli, nem véletlenül.

Középkori házai, szűk sikátorai, és gyönyörű természeti környezete az egyik leggyönyörűbb horvát szigetté teszik. Csendes, nyugodt, pihentető sziget, számottevő éjszakai élet nélkül. A magyarok körében, a nagy távolságnak köszönhetően, kevésbé látogatott. A sziget szépsége, sok napsütéses órája, és csodálatos környezete nem csak ma vonzza a turistákat: itt már az újkőkorban is laktak, majd megjelentek a görögök, a rómaiak, és a velenceiek, mely népek egyedülállóan gazdag kulturális emlékeit szigetszerte felfedezhetjük. A sziget szépségét az a legenda is bizonyítja, mely szerint Poszeidón, a tenger istene a gyönyörű Kerkyrának ezt a szép szigetet adományozta. A sziget nagy részén mediterrán növényzetet találhatunk: ciprusok, tölgyfák, fenyők borítják, és a sziget borai is kiválóak. Az i.e. 4. században betelepült görögök Korküra melania, azaz fekete Korküra, avagy fekete Korfu néven emlegették a szigetet, sűrű feketefenyő erdei miatt, és utalva a telepesek otthonára.

Bátran ajánljuk gyerekkel utazóknak.

Szállás Korculan:

 

Dubrovnik

Dubrovnik horvátország gyerekkel

Dubrovnik gyerekkekkel is tökéletes célpont, bár érdemes a főszezont elkerülni, ha nyugodtabb nyaralásra vágyunk.
Kisgyerekkel az
Uvala Lapad strand sétáló utcája szórakoztató túrákat, trambulint, újonnan megnyílt hatalmas játszóteret, különféle snack bárokat, éttermeket, fagylalt üzleteket kínál a gyermekeknek. A kavicsos strandok zuhanyzók sorakoznak, öltözőkabinok és egy árnyékos park. Dubrovnik Aquariumban óriás teknősökkel is találkozhattok, de más tengeri élőlényeket is megismerhettek. Az Aquariumot az Óváros kikötőjének közelében találod.

Idősebb gyerekekkel érdemes felfedezni az úszó vízi parkot a Copacabanai strandoknál és Visnél. Egy óra kb 50 kuna, személyenként. Üljetek be a felvonóba is és nézzetek le a környékre a Srd hegy tetejéről.

Dubrovnik szállás

 

Lokrum

Lokrum szigete Dubrovnik mellett

A „holt tengeri” tó a Lokrum szigeten sekély, kavicsos parttal rendelkezik, ami jó hely a kisgyerekek számára játszani és a vízbe gázolni. Találsz itt egy árnyékos játszóteret és egy snack bárt is. A gyerekek imádni fogják a szigeten járkáló szelíd pávákat. Lokrum egy kellemes 15 perces hajóútra fekszik Dubrovnik Óvárosától. A hajók minden órában indulnak az Órávos kikötőjéből.

Kata - profil kép
KATA: Egy kétgyerekes anyuka vagyok és imádok a családommal utazni. A blogon szeretném megmutatni nektek, hogy miként juthattok el ezekre a csodás helyekre ti is.

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!