Utazás télen gyerekkel Észak-Európában?

Oszd meg másokkal is!

Észak-Európa országai csodásak, de a téli hideg még a gyerek nélkül utazókat is szokszor elrettenti. Az alábbi posztban arról szeretnék írni, hogy két gyerekkel mi hogyan éljük meg Finnországot és a szomszédos Svédországot és Norvégiát a téli kiruccanások során. Izlandról még egyelőre nincs személyes tapasztalatunk, de az alábbiak könnyen alkalmazhatók ott is.

Mire figyeljetek, hogy mégis úgy döntötök, hogy télen nekivágtok az északi országoknak gyerekekkel?

Öltözközési tanácsok télen Észak Európába utazó családoknak

A téli hideg – milyen hideg lesz?

A hidegre mindenképp fel kell készülni előre, még akkor is, ha úgy tervezitek, hogy néhány ruhadarabot majd a célországban fogtok beszerezni.

Érdemes előre megnézni, hogy hány fokra számíthattok az utazásotok során. Ez 0 fok körültől akár -30°C is lehet. A hőmérsékleten kívül érdemes figyelmet fordítani a hőérzetre is, mivel a szél és a nedvesség (tengerpart mentén!) könnyen 5-10 fokkal “lejjebb viheti” a mért hőmérsékletet. Nem mindegy, hogy szélcsendben vagy 40 km/h-s szélben kell majd kint lennetek. Utóbbiban nem ajánljuk, hogy kis gyerekekkel sok időt kint töltsetek télen.

Réteges öltözködés

Már gyerekként is sokat hallottuk ezeket a szavakat a szüleinktől, és igazuk volt. A réteges öltözködés az egyik “titka” annak, hogy még az extrém hideg időjárást is lehessen élvezni.

Milyen rétegek kellenek?

Gyapjú. Ha lehet merinói. Már a Decathlonban is be lehet szerezni jó néhány alkalmas ruhadarabot, aláöltözetet. És ne feledkezzetek meg a meleg (szintén gyapjú) zoknikról sem.

Ha nagyon hidegben utaztok majd, akkor érdemes olyan cipőt vinni, ami egy számmal nagyobb, így kényelmesen belefér akár még egy réteg zoknival a láb, ha hideg lesz. Viszont arra figyeljetek, hogy a kicsik a meleg/két réteg zokni után is tudják mozgatni a lábujjaikat a cipőben.

Egy vékony ötujjas kesztyűra húzzatok rá egy nagyobb, kétujjast a gyerekeknek, illetve szülőknek is nagyon praktikus megoldás, ha nem szeretnétek állandóan zsebre tett kézzel sétálni. Ez a bevált recept itt Finnországban. Így járunk, járnak ki játszóra, oviba a gyerekek, hogy 1-1.5 órát probléma nélkül kint lehessenek.

Esős nedves idő?

Ha a téli időszakban egy vizesebb, nedvesebb periódust fogtok ki, és azok gondolkoztok, hogy a gyerekek ruhái hogy ne ázzanak el, lehet érdemes “kint” kiugranotok valamelyik nagyáruházba, ahol sárruhát (kvázi gumiruhát, nadrágot és felsőt) és lehet venni a kissebbeknek. Ebben aztán nyugodtan ugrálhatnak a pocsolyákban vagy a vizes hóban.

Meleg sapka, sál, balaklava

A kezek és a lábak mellett a fej melegen tartása is fontos, válaszzatok elég meleg, a füleket takaró sapkát. Maszkokat (balaklavát) is lehet venni szinten bármelyik ruházati boltban.

Ne öltöztessétek túl a gyerekeket

A túl sok meleg ruha is árt. Ha a gyerekek elkezdenek izzadni, akkor utána sokkal hamarabb fázni kezdenek. Érdemes megtalálni az aranyközéputat.

Mit hordanak a finn gyerekek télen?

Az alábbi ábra az óvodákban is elérhető, nagyjából ez alapján érdemes felöltöztetni a gyerekeket télen ahhoz, hogy kellemesen érezzék kint magukat. Mutatom:

finnország öltözködés télen gyerekkel

Kérdések?

Ha ezek után is van még kérdésetek, írjátok meg alább kommentben!

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!