Norvégia gyerekkel – “dióhéjban”

Oszd meg másokkal is!

Norvégia az egyik leglátványosabb észak-európai ország. Bár az árak rendkívül magasak, érdemes családdal is felkeresni, mivel számos egyedülálló élményben lehet része a legkisebbeknek is, akár egyénileg utaztok Norvégiába, akár szervezett keretek között.

Tartalom

Norvégia dióhéjban

Ez a rész azoknak szól, akik inkább lemondanának a szervezkedés bonyolult feladata alól, és egy kész útvonalat szeretnének beutazni, előre váltott jegyekkel. Ha inkább magatok szeretnétek az utazást megszervezni, akkor ugorjatok a következő pontra.

Norway in Nutshell program

Ez a legendás program elkalauzol Norvégia legszebb UNESCO által védett fjordján és az azt körülölelő hegyvidék tájain, ráadásul Európa egyik legszebb vasúti útvonalát is magába foglalja.

Az útvonal

A követzekő helyeket fogalja magába az út:

 • Osló
 • Myrdal
 • Flam vasútvonal
 • Aurlandsfjord
 • Nærøyfjord (világörökség része)
 • buszos út Nyugat-Norvégiában
 • Stalheimskleiva (május és szeptember között)
 • Voss
 • Bergen

A túra kiindulási pontja szabadon választható:túrát  kezdhető Oslóban, Bergenben, Vossban vagy Flamban, a szezontól függetlenül, télen, tavasszal, nyáron vagy ősszel is.

Ne felejtsetek el “family carriage”-ben, azaz a családi vagonban helyet foglalni. Itt játszósarok, tévé gyerekprogramokkal és nagy fürdőszoba is tartozik. Ráadásul babakocsinak is foglalhattok helyet, ha kisgyerekkel jártok Norvégiában.

Miért családbarát?

Az útiterv személyre szabható, azaz a családok igényeihez igazítható. A tömegközlekedés (vonatok, kompok és buszok) Norvégiában biztonságos, kényelmes és egyszerű utazást jelentenek. Számos vonatnak van kávézója és játszótere, érdemes a “family carriage”-be foglalni helyet kisebb gyerekekkel, plusz a babakocsinak is foglalhattok helyet, ha szükséges.

Még több infót itt találtok az útról.

Norvégia terhesen

Bár sokan tartanak attól, hogy milyen terhesen utazni, ha nincs orvosi ellenjavallat, jól érzitek magatok, és még messzi vagytok a kiírt dátumtól, hajrá! 6 hónapos terhesen jártam többek között a híres Preikistolen (Szószék-sziklán) is, miközben a kis kétévesünk gyalog tette meg az út nagyrészét.

Itt találtok néhány ötletet, arra, hogy mit vigyetek magatokkal, ha várandósan utaztok, kirándultok. Itt pedig egy-két tippet is megosztok.

Norvégia gyerekkel – egyénileg

Mi mindig egyéni utazás keretében jártunk Norvégiában, így bátra ajánljuk ezt a haladóbb utazóknak. Bérelhettek autót, vagy válthattok vonatjegyet a nagyobb városok között.

Nézzük sorra, hogy mely helyeket érdemes útba ejteni, ha egyénileg utaztok.

Osló

2-3 napot könnyen el lehet tölteni Norvégia fővárosában anélkül, hogy unatkoznánk.

Osló látnivalói közül számos helyre érdemes gyerekekkel is ellátogatni. Ha érdekel a hajózás, felfedezők, vikingek (és melyik gyereket ne érdekelnék?), akkor a “hajós”múzeumok mindenképp jó választás. Ezen a helyek a Bygdoy félszigeten találhatók:

 • The Fram Museum.
 • The Kon-Tiki Museum
 • Viking Ship Museum
Osló viking hajó múzeum - Norvégia gyerekkel

Ezenkívül a Holmenkollen síugrósánchoz is érdemes felmenni. Nem csak a múzeum, hanem a városra nyíló kilátás miatt is.

Ha még mindig bírjátok energiával, akkor másnap a városközpont felfedezése után még sétálhattok egy nagyot a Frogner Parkban és a gyerekek játszhatnak a játszótéren.

Ha van egy fél nap szabadidőtök, és nem juttok el jobb fjordokhoz, akkor mindenképp fizessetek be egy kis hajókázásra az Oslofjordhoz, azaz a fjordban, ahol maga Osló fekszik.

Holmenkollen síugró sánc Osló

Ha nem rendelkeztek túl sok szabadidővel, akkor Osló mellett vagy Bergen vagy Stavanger környékét ajánljuk kicsit jobban körbejárni.

Stavanger

Stavanger 3 kardos szobor

Stavangerben szerintünk a legjobb múzeum a Norvég Olajipari Múzeum, ami könnyen a felnőttek kedvence is lesz. Rengeteget tanulhatunk a kőolajkitermelésről ezenaz interaktív kiállításon.

Lysefjord

legjobb fjord norvégia - Lysefjord

Stavangerből könnyen elhajózhatunk a világhírű Lysefjordhoz. Akár egy napos kirándulásként, de ott alvós program is lehetséges.

A fjord két partján vezetnek a híres túraútvonalak is a Kjeragra és a Szószék-sziklára. Utóbbit kisgyerekkel is bátran bevállalhatjátok. Itt írtunk angolul a Preikestolen túráról részletesebben.

Viking falu (Bukkøy)

Ha szeretnétek kicsit időutazni a viking időkbe, akkor ebben a szkanzenszerű faluban visszarepülhettek jó néhány évszázadot.

Visnes és a kis Szabadságszobor

visnes nonrvégia legjobb helyei

Stavangertől északra található Visnes települése, ami a rézbányászatáról volt világhírű. Egyes feljegyzések szerint itt bányászták a New York-i Szabadságszoborhoz szükséges rezet, melynek az emlékét a szobor egy kisebb mása őrzi napjainkban.

A másik terület, ahova érdemes ellátogatni, az Bergen és környéke

Bergen

Bryggen színes faépületei Bergenben

Bryggen színes faépületei (a világörökség részei) és a Bergenhus Erőd kihagyhatatlan látnivalói a városnak, de amit a gyerekek leginkább élvezni fognak, az a Floyen hegy, a fogaskerekű és a Trollok erdeje.

Természetesen nem maradhat ki egy igazi norvég fjord túra sem. A 3 órás út Mostraumenbe tökéletes hosszúságú családoknak, ennél hosszabbat mi nem merünk (egyelőre) bevállalni.

Voringfossen vízesés

A hatalmas Voringfossen vízesés a Brojeio folyón található, nem messze Eidfjordtól. Szervezett túra keretében is eljuthatunk ide, de a legjobb az, ha saját autóval jövünk, mivel számos kilátópontnál is megállhatunk így, vagy akár a vízesés aljához is lesétálhatunk (egy kimerítőbb kirándulás keretében).

Odda

Odda Buer gleccser túra gyerekkel

Odda települése a Folgefonna és a Hardangervidda Nemzeti Parkok között fekszik. Bár a legtöbb túra elég sok szintemelkedést foglal magába, nagyobb gyerekekkel (vagy ha hozzánk hasonlóak hordozóban viszitek őket, akkor kisebbekkel is) bevállalhatóak. Mi többek között a Buer-gleccserhez másztunk fel és több időt töltöttünk Rosendal környékén is. A Trolltunga túra is itt található, amit már akár több napos túraként is végigjárhattok.

vízesés Odda környékén
vízesés Norvégiában

Ráadásul a környéken millió vízesést nézhettek meg a főutak mentén is. Ilyet és ehhez hasonlóakat. Nem kell nagyot sétálni, elég csak megállni az út melletti kijelölt parkolókban.

Geiranger fjord

a Geiranger fjorban

A szintén UNESCO által védett (a Nærøyfjorddal közösen) mélykék Geirangerfjordot is érdemes felkeresni. Fehér hóval borított hegycsúcsok, zúgó vízesések és buja, zöld növényzet veszik körül. Egy kis hajóútra is be tudtok fizetni.

Myrdal – Flam vasútvonal

Myrdal - Flam vasútvonal

A vasútvonal Norvégia legszebb útvonalaként van számon tartva, megérdemelten. A 20 kilométer hosszú úton a fjordokat és havas hegycsúcsokat is megfigyelhetünk. A Myrdal magas hegyi állomása, a tengerszint felett 866 méterrel fekszik. A Flåm vasútvonal a Bergen-vonal leágazása, ahonnan akár Oslóba is könyen eljuhatunk.

Norvég körút egyénileg

A Norvégiában töltött összességében több hónap alapján ezt a 3 hetes útvonaltervet írtuk össze a kedvenc helyeinkkel.

MÉG TÖBB ÉSZAK EURÓPA GYEREKKEL

Kata - profil kép
KATA: Egy kétgyerekes anyuka vagyok és imádok a családommal utazni. A blogon szeretném megmutatni nektek, hogy miként juthattok el ezekre a csodás helyekre ti is.

A poszt affiliate linkeket tartalmazhat.

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!