Finnország gyerekkel – utazás és látnivalók Lappföldön és Dél-Finnországban

Oszd meg másokkal is!

Ti is meg akartátok lesni a Mikulást gyerekkorotokban, ahogy készülődött? Vagy mesebeli havas tájra eljutni? Finnországban a gyerekkori álmok könnyen valóra válhatnak.

Az alábbi poszban több, mint tíz Finnországban eltöltött évvel a hátam mögött mesélek nektek Finnország látnivalóiról, és arról, hogy családdal, gyerekekkel utazva mely helyeket érdemes felkeresnetek, hogy örökre szóló élményekkel gazdagodjatok.

Ha rögtön a látványosságokkal szeretnéd kezdeni, kattints ide.

Tartalom

Finnország gyerekkel

Finnország kisgyerekkel

Két kisgyerek anyukájaként sok olyan dologra is figyelnünk kell, ami mások számára kevésbé fontos. Például az, hogy mennyire tiszták vagy nagyon a mellékhelyiseégek, vagy hogy gyerekkel mennyire bonyolult a közlekedés. Norvégiában is ezért szeretünk utazni, mert nagyon gyerekbarát ország.

Mosdók, WC-k és pelenkázók

Egyik sarkalatos pont, amikor a kicsitknek wc-re kell mennie, netán pelenkát kell cserélnünk. Szerencsére Finnországban a legtöbb mosdóban található pelenkázó is (ehhez lehet el kell kérni a mozgássérült wc kulcsát), illetve kis biliket is kihelyeznek a gyerekek által gyakran látogatott helyeket.

Arról már nem is beszélek, hogy hiába nyilvános vagy ingyenes egy wc, attól még tiszta. Nem nagyon találkoztam olyan horror-helyzetekkel, mint sokszor magyarországon. Na igen, és wc papír is elérhető legtöbbször, így nem kell több csomag zsebkendőt hurcibálni magaddal.

Tiszta ország

Az előbbiekből is adódik, az ország tiszta rendezett. Természetesen van szemét néhol itt is, de arányaiba véve sokkal kevesebb.

Biztonságos

Finnország biztonságos. Alacsony a bűncselekmények száma, az emberek türelmesebben, kedvesebbek, mint Magyarországon. Biztonsággal át lehet kelni egy többsávos úton kisgyerekkel, anélkül, hogy halálfélelmed lenne.

Gyerekbarát

Mindent igyekeznek úgy kialakítani, hogy kisgyerekekkel és élvezhető legyen. Legyen az egy könyvtár látogatás vagy bevásárlás a kis gyerekméretű bevásárlókocsikkal. Nagyobb aruházakban még flancosabb, jármű-szerű bevásárló kocsikkal is tologathatjuk a legkisebbeket, miközben bevásárolunk.

Pontosság

A finnek nem késnek. Ha 10 órakor kezdődik valami, akkor az 10:00 és nem 10:30, vagy ilyesmi. Lehet a pontosságot a téli hideg nevelte az emberekbe? Nem tudhatjuk. Minden esetre ez kiszámíthatóságot és tervezhetőséget ad.

Látnivalók Finnországban gyerekkel

santa mikulás rovaniemiben

Santa Claus – azaz a Mikulás Rovaniemiben

Rovaniemiben az év minden napján ellátogathattok a Mikuláshoz. Nem csak téli kaland lehet, a krampuszokkal bőszen készülődnek egész év során. 🙂

hó Finnországban

Hó, hó és megtöbb hó!

Számos hó és jégkastély közül válogathattok, némelyikben meg is szállhattok.

  • Kemi Snow Castle (Kemi)
  • Lainio Snow Village (Kittilä)
  • Rovaniemi

 

Moominok

A Moomin world theme park Naantali településen található Turku közelében. Ha szeretnétek akár ti, akár a gyerekeitek egy igazi muminos kalandban részt venni, akkor itt a tökéletes lehetőség!

Tamperében található egy Moomin múzeum, illetve a Helsinki Art Museum a fővárosban Tove Janssonnak is szentel egy saját kiállítást.

A természet

A finn erdők vagy a lappföldi tunturik mind sajátos, egyedülálló élményt nyújtanak az év szinte minden időszakában. Ha sok hóra vágytok, akkor irány télen Lappföld, ha pedig az éjjel-nappal világos világot szeretnétek megtapasztalni, akkor jűnius vagy július a jó választás.

A sarkifényt se felejtsétek el, szeptember és kora április között ezt az egyedülálló jelenséget is megfigyelhetitek.

finn természet

Rénszarvasok, husky-k, hótalpas szános kirándulósok

Kisebb nagyobb gyerekekkel ezekre is bátran benevezhettek. Rénszarvas és husky szánozás általában életkortól független (bár vezetni gyerekek nem vezethetnek). Ha valamelyik hószámos programhoz túl fiatalok is rész vesznek, akkor általában guide külön plexivel szélárnyékolt szánkóban húzza maga mögött a legkisebbeket.

rénszarvas finnországban

MÉG TÖBB ÉSZAK EURÓPA GYEREKKEL

Kata - profil kép
KATA: Egy kétgyerekes anyuka vagyok és imádok a családommal utazni. A blogon szeretném megmutatni nektek, hogy miként juthattok el ezekre a csodás helyekre ti is.

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!