Kuala Lumpur gyerekkel: látnivalók & utazási tippek

Oszd meg másokkal is!

Kuala Lumpur Malájzia fővárosa, és egyben legnagyobb városa is. A helyiek csak KL-ként emlegetik – ezt mi is hamar átvettük abból az időszakból, amikor a férjem Szingapúrban dolgozot. A város számos látványos és gyerekeknek is érdekes látványossággal szolgál, mint példáual a Petronas Towers-nál található Dicovery Center, az ákvárium (KL Aquarium), a Berjaya Times Square Theme Park vagy a KL Bird Park. Aki finomakat enne KL-ben is megteheti, nem feltétlen kell Penang szigetére elutaznia (bár érdemes 😉 ). Az alábbi posztot a korábbi útjaink tapasztalataiból merítve írtuk. Négy alkalommal járunk a városban, az elején még gyerekek nélkül. A következő attrakciók nagyrészét felnőttként és könnyen élvezhetjük.

Tartalom

Hány napot töltsünk el KL-ben?

Legalább három napot érdemes a városban eltölteni, de akár 7 napra is találhatunk elég programot, ha kicsit lassabbra vesszük a tempót. Ha nem KL a végcél, legtöbbször akár egy hosszabb átszállás során is könnyen szakíthatunk elég időt arra, hogy egy kicsit belepillantsunk az itteni életbe és a legfontosabb kuala lumpuri látnivalókat megnézzük.

Hogyan utazzunk Kuala Lumpurba?

Budapestről a Turkish Airlines vagy a Qatar Airways járatai a legkézenfekvőbbek, egy átszállással. Ha valamelyik más Ázsiai országból repülnétek, akkor majdnem biztos, hogy az Air Asia kínálja a legolcsóbb, bár fapados jegyeket.

 

Kuala Lumpur International Airport (KLIA)

A Kuala Lumpur International Airport (KLIA) a várostól délnyugatra, kb 50 kilométerrre található. Vonattal, busszal, taxival és privát transzferrel is bejuthatunk a városba. Mi előszeretettel használtuk a Grab-ez (olyan, mint az Uber).

KL Sentral-ra a Non-stop közlekedő KLIA Ekspres vonat 15-20 percenként jár és kb RM 60-ba kerül. Ez a leggyorsabb opció. A lassabb vonatok olcsóbbak és lassabbak.

A buszok ennél jóval olcsóbbak (RM 20 körül), de sokkal hosszabb menetidővel kell számolni (1.5 óra).

Taxival a városközpont RM100 és nagyjából egy órát vesz igénybe az út. Legutóbb Grab-el mentünk, a reptéri felárat külön kellett fizetni, de olcsóbb volt, mint a taxi.

Kuala Lumpur International Airport’s 2. Terminal (KLIA2) 

Erre a terminálra elsősorban a fapados járatok érkeznek (pl Air Asia). Innen is hasonló opciók vannak.

Kuala Lumpur Gyerekkel

Helyi közlekedés Kuala Lumpurban

A városközpontban többféle ingyenes busz jár, mi akkor használtuk ezeket, amikor a különféle attrakciókhoz mentünk a KLCC környékén. Természetesen a gyaloglás sokszor hasonlóan gyors opció.

A monorail nagyszerűen elkerüli a dugókat, úgyhogy ha megfelelő volt, azt is igénybe vettük.

Amikor távolabbra mentünk, vagy távolabbról jöttünk, mint például a KL Bird Park, akkor taxival illetve Grabbel utaztunk.

Hol együnk Kuala Lumpurban?

A kínai negyed az a hely, ahol kínai ételeket fogyaszthatunk, míg az északra fekvő Lebuh Ampang az indiai ételek helye. De megtalálhatók a szokásos gyorséttermi üzletek is, mint a McDonalds és a KFC, ha a kevesebb kísérletezésre vágyunk.

Számos gyerekbarát éttermet, eétkezdét is találunk KL-ben.  Itt van néhány a legjobb helyek közül, ahol Kuala Lumpurban gyerekkel ehetünk:

Marmalade

A gyerekmenü tartalmas számos színes, egészséges elemet. Smootie-k és megtalálhatók a népszerű halrudacskák és csirkefalatok mellett. A jól kivilágított kavézó játszósarokkal is rendelkezik.

Cím: F18, Level 1, Bangsar Village 2, Jalan Telawi 2, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur

Antipodean

A kávézólánc, a legtöbb helyszín gyereksarokkal is el van látva, és egyike a legnépszerűbb kávézóknak. Játékok és egy rajzfilmeket játsuó TV is rendelkezésre áll a legkisebbeknek.

Cím: 20, Jalan Telawi 2, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia

RGB Coffee at the Bean Hive

Tökéletes hely vegán családok számára ez az étterem egy kis bungalóban, a felhőkarcolók közelségében.

Cím: 35, Jalan Damai, Kampung Datuk Keramat, 55000 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia

Kuala Lumpur látnivalók gyerekkel

kuala lumpur látnivalók gyerekkel: petronas towers

KLCC – Kuala Lumpur Városközpont

KLCC a Kuala Lumpur City Center, azaz a városközpont rövidítések. Számos híres épület és attrakció ezen a környéken található sok 4 vagy 5 csillagos hotel mellett.

A városközpont az egykori gyarmati közigazgatási körzetből áll, a Klang és a Gombak folyó találkozásától nyugatra, ahol Kuala Lumpurt alapították. A gyarmati negyed szívében a Dataran Merdeka (Függetlenség tér) található, ahol Malajzia függetlenségét kiáltották ki. A teret sok más gyarmati kori épület veszi körül. A tértől nyugatra található a szép Lake Gardens, míg délen a Nemzeti Mecset (National Mosque), a KL mór stílusú régi vasútállomása és számos múzeum, köztük az Iszlám Művészeti Múzeum (Islamic Arts Museum) és a Nemzeti Múzeum (National Museum).

Petronas ikertornyok – Petronas Twin Towers

A petronas ikertornyokat senkinek sem kell bemutatni. Ezek KL védjegyének számítanak. Az egyik tornyot a belépő megfizetése ellenében meglátogatjuk, illetve a tornyokat összekötő hídra is felmehetünk.

Petrosains Discovery Center

Egy 7000 négyzetméteres tudományos központ a Petronas ikertornyok negyedik emeletén.

KL Aquarium

A hatalmas akvárium könnyen belopja magát a kisebb gyerekek szívébe.

KLCC Playground

KLCC játszótér, KLCC playground

Photo by nik radzi on Unsplash

Az ikertornyok tövében egy hatalmas park található, amelyben számos, különböző életkorra specializálódott játszóteret is kipróbálhatták a gyereket. Van egy viszonylag nagy rész is, ahol a medencébe is bemehetnek a legkisebbek. A felnőtteket nem engedik be a vízbe, illetve a játékokról (például a hintáról) is általában leparancsolnak a biztonsági őrök.

Berjaya Times Square

cím: Imbi, 55100 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

kl berjaya times square - Nur Athirah Hamzah Unsplash

Berjaya Times Square Theme Park

Ki ne akarna meglátogatni egy vidámparkot a bevásárlóközpont belsejében? Nagyobb gyerekeknek (és a szülőknek is) hatalmas élmény. Ne hagyjátok ki! Ezt a helyet már a legelső utazásunk alatt meglátogattuk.

Lake Gardens

Butterfly Farm – Pillangó Farm Kuala Lumpur

Több, mint 120 különféle pillangó otthona. Fényképezni, filmezni néhány plusz ringitért lehet.

Cím:  Jalan Cenderawasih 50480 Kuala Lumpur

The Lake Gardens – Kuala Lumpur

91.6 hektáros gyönyörű kert, egzotikus virágokkal és egy mesterséges tóval. A Bird Park és a Butterfly Park közelében található.

Cím: Perdana Botanical Gardens, 50480 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

KL Bird Park

Egyik kedvenc látnivalónk KL-ben, gyerekekkel és anélkül is a KL bird Park. A 60 hettáros területen a legtöbb madár teljesen szabadon repülhet, sétálhat, bár a harapósabbakat külön ráccsal is elkerítették. Több, mint 200 különféle faj egyedei lelhetők fel a család minden tagja örömére.

Tükéletes fél napos program Kuala Lumpurban, zöld környezetben. Bár van egy kis étterem is, de még turistás viszonylatban is drága, érdemesebb máshol enni.

Cím: KL Bird Park, 920, Jalan Cenderawasih, Perdana Botanical Gardens, 50480 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Budgerigar, a long-tailed, seed-eating parrot usually nicknamed the budgie, or in American English, the parakeet. (Source: Wikipedia)
Kl bird park - Koushik Pal Unsplash

Kínai negyed – KL Chinatown

KL hagyományos kereskedelmi negyede a Klang folyótól keletre fekszik. A környék szűk utcáit hagyományos kínai üzletek, piacok és éttermek szegélyezik, és ma már KL kínai negyedeként is emlegetik. Bár a régi, második világháború előtti üzletházak gyorsan eltűnnek, és helyükre modern épületek épülnek, a terület még mindig elég lenyűgöző. A kínai negyedben olcsó szállások is találhatók.

kl chinatown

Little India

Ha még ez sem volt elég:

  • KidZania Kuala Lumpur
  • Sunway Lagoon
  • Sunway Pyramid
  • Mega Kidz World

Ne felejtsétek el a városon kívül megnézni:

Batu Caves: lépcső a Batu Barlangok Malájzia
  • Batu Caves – Batu Barlangok

Kuala Lumpur központjától busszal vonattal vagy akár privát transzferrel (például Grab) is elérhető ez a hatalmas mészkő monolit, ami egyben az egyik legfontosabb vallási helyek egyike a malájziai hindu lakosság körében. Szobrok és templomok találhatók a barlangbana amihez 272 lépcsőn mászhatunk fel.

Január és február idején a Thaipusam fesztivál van, ekkor jóval zsúfoltabb a barlang és környéke, viszont láthatunk rengeteg hagyományos illetve ünnepi ruhába öltözött embert, úgyhogy nem feltétlenül egy rossz alkalom a látogatásra.

  • Putrajaya, egy vadonatúj “kerület” Kuala Lumpur mellett.

Legjobb hotelek Kuala Lumpurban

Kuala Lumpurban az olcsó hostelek (és couchsurfing mellett) többször szálltunk meg magasabb kategóriás hotelekben.

Berjaya Times Square Hotel

A bevásárolóközpont (és kedvenc vidámparkunk! lásd fentebb) felett található a hotel. A lakosztályok kis konyhát is tartalmaznak, gyerekmedence és játszótér sis zórakoztatja a gyerekeket. Több infó a hotelről.

Hotel Istana Kuala Lumpur City Centre

A belvárosban közlekedő ingyenes busz ezt a hotelt is érinti. Itt is van gyerekmedence. Több infó a hotelről.

Hotel Maya

Egy ötcsillagos hotel, ahol 5 éves kor alatt a gyerekeknek ingyenes, plusz ágy igénybevétele nélkül! Több infó a hotelről.

PARKROYAL Kuala Lumpur

A Berjaya Times Square közelében található luxushotel. A 12 év alatti gyerekek ingyen aludhatnak külön ágy igyénbevétele nélkül. Itt is van külön gyerekmedence. Több infó a hotelről.

Kata - profil kép
KATA: Egy kétgyerekes anyuka vagyok és imádok a családommal utazni. A blogon szeretném megmutatni nektek, hogy miként juthattok el ezekre a csodás helyekre ti is.

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!